Dünden Bugüne Engellilik – Engellilik Araştırmaları Konferansı, İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü işbirliği ile İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde 15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Araştırma Geliştirme Daire Başkanı Tayyar Kuz, konuşmasında engellilere kolaylık sağlayan çalışmalardan bahsetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit ise konuşmasında engelli hizmetleri kapsamında belediyenin pek çok projeyi hayata geçirerek yerel yönetimlere yeni bir vizyon kazandırdığını vurguladı. Ardından söz alan İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, geçmişten bugüne engellilik konusuna ve uygulanan tedavilere dikkat çekti.
İstanbul Üniversitesi Osmanlı Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) İcra Heyeti Şefi Gönül Paçacı Tuncay eşliğinde icra edilen konseri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSEMX müzik grubunun konserinin ardından açılış töreni sona erdi.
Farklı Boyutlarıyla “Engellilik”
Açılış konuşmalarının ardından farklı salonlarda eş zamanlı yapılan oturumlarla devam eden konferansta engellilik konusu farklı boyutlarıyla ele alındı.
Türkiye’nin birçok üniversitesinden akademik personel ve öğrenci katılımı ile düzenlenen konferansta “Engellilik Tarihi”, “Kültürel Etkiler ve Din”, “Engellilik ve Edebiyat”, “Engellilere Karşı Ön Yargı ve Ayrımcılık”, “Medya ve Engellilik”, “Uluslararası Göç ve Engellilik” gibi önemli konu başlıklarında oturumlar ve panellerin yanı sıra 77 sözel bildiri, 1 görsel işitsel bildiri, 27 poster sunumu yapıldı. Konferansta sunulan bildiri özetleri, online olarak konferans özet kitabında yer aldı.
Konferansta Çeşitli Atölyeler Düzenlendi
Konferansta “Dans”, “Spor”, “İşaret Dili”, “Resim”, “Ritim”, “Trafikte Haklarım”, “Medyada Algı”, “Cinsel Eğitim”, Evrensel Tasarım”, “Bağımsız Hareket”, “Hippoterapi”, “Yolcu Hakları ve Turizm”, “Kapsayıcı Eğitim”, “Özel Eğitim”, “Turizm ve Beslenme” konularda 15 atölye gerçekleştirildi. Aynı zamanda konferans kapsamında iki gün boyunca “Engelsiz Seramik Atölyesi Çalışması” yapıldı.
“Osmanlı Arşiv Belgelerinde Engelliler Sergisi”
Konferans kapsamında “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Engelliler Sergisi” düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından, Konferans Düzenleme Kurulu’nun talebi üzerine konferansa özel olarak hazırlanan sergi için Osmanlı arşiv kayıtlarında bulunan engellilikle ilgili belgeler 1500’lü yıllardan 1900’lü yılların başına kadar taranarak 10 bin belge içerisinden 25 belge seçildi.
Yapılan oturumların ve atölyelerin ardından katılımcı ve konuşmacılara teşekkür edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile konferans tamamlandı.