“Engellilik Araştırmalarında İstatistik Kullanımı” Semineri
Murat KASAP, Yasemin AKGÜN
İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) tarafından “Engellilik Araştırmalarında İstatistik Kullanımı ” semineri 10 Mayıs Cuma günü Esnaf Hastanesi Toplantı Salonu’nda düzenlendi.
Doç. Dr. Haluk Zülfikar’ın konuşmalarıyla başlayan seminerde Doç. Dr. Zülfikar,” Öncelikle Resa hocama üniversitemize yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu katkılar sayesinde üniversitemiz daha iyi yerlere geliyor. Bizler araştırma merkezimizin topluma olan faydasının artması ve araştırma merkezinin topluma yansımasını istiyoruz. Daha doğru araştırma nasıl yapılır. bunun için uğraşıyoruz. Ayrıca bir konu hakkında araştırma yapmak için net bir kararınız varsa biz size katkı sunmak için buradayız. İnternet sitelerimizden bilgi alabilir ve toplantılarımıza katılabilirsiniz” dedi.
Engellilik alanında yapılan araştırmaların 3 grupta toplandığını ifade ederek sözlerine başlayan Prof.Dr Halim İşsever, “Gözlemsel, Deneysel ve Metodolojik olmak üzere üç tane araştırma yöntemimiz var. Gözlemsel araştırmalar daha çok gözlemleme durumuna bağlı. Deneysel de ise saha araştırmaları ön plana çıkıyor. Metodolojik çalışmalarda ise tanı testi var. Genel istatistiksel açıdan baktığımızda örneğin İstanbul’un nüfusu hakkında bir araştırma yapacaksak 18 milyon nüfusu olan İstanbul’u evrenden bir örnek alıp onunla karşılaştırabiliriz. Örneklemin büyüklük hesabı ve nasıl seçildiği konusu oldukça önemli. Doğru sonuçlar alabilmemiz için araştırma yöntemini sağlam bir şekilde oturtmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İstatistik matematiğin bir alanıdır diyen Prof. Dr. Mehmet Hakan Satman, ” Fakat istatistikte 1+0’ın bir olduğunu bilsek dahi söylememeliyiz. Öncelikle hangi analizlerle karşı karşıya kalacağımızı belirlememiz ve araştırma için kullanacağımız araçları seçmemiz gerekir. İstatistikte bazı sayılar reel sayı gibi görünür. Bazı sayılarda çarpma bölme hakkınız yok. Bazı sayılarda ise toplama ve çıkarma hakkınız var” diyerek elimiz bulunan sayının çarpmaya veya bölmeye izin verdiği takdirde her istatistiksel bilgiye ulaşmamıza izin vereceğinin altını çizdi.
Son olarak konuşmasını yapmak üzere sözü alan Doç. Dr. Hanife Özlem Sertel Berk, “İstatistiksel anlamda değişkenlerin ölçüm düzeylerini ve değişkenlerin doğasını bilmek çok önemli. Bir şeyin ölçümünü yaparken elimizde tartı veya mezuramız yok. Örneğin hayvanlarla ilgili yaptığımız bir araştırmada hayvan boynuzunu mezura ile ölçebiliriz fakat insanın kişiliğiyle ilgili yapacağımız bir araştırmada insan kişiliğini bununla ölçemeyiz. Bizim burdaki hedefimiz bir konu hakkında araştırma yaparken en iyi hangi yolla ölçüm ve araştırma yapılabileceğini sizlere göstermek” diyerek sözlerini tamamladı.
Seminerler 10-16 Mayıs tarihleri arasında devam edecek.