ENUYGAR Sanat Atölyesi
ENUYGAR SANAT ATÖLYESİ
İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Sanat Atölyesi İstanbul Üniversitesinin öğrenci, öğretim görevlisi ve çalışanlarının birlikte seramik, cam ve ebru çalışmaları yaptıkları bir atölyedir.
Sanat Atölyesi İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölümü Seramik Cam ve Çinicilik Programı Öğretim Görevlisi Özlem Özer Tuğal ve ENUYGAR Engelli Öğrenci Biriminin 2008-2018 yılları arasında sorumlusu olan Uzm. Songül Atınsaçlı’ ın kişisel çabaları ile 2010 yılında kurulmuştur. Özlem Özer Tuğal, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, 2015 yılında kısmi zamanlı; 9.6.2016 yılında tam zamanlı olarak İÜ ENUYGAR Merkezine Sanat Koordinatörü olarak atanmış ve aşağıda belirtilen çok sayıda Ulusal ve Uluslar arası Projeyi yürütmüştür. 2016 yılı Güz Yarıyılından itibaren İÜ ENUYGAR Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olmuştur. İstanbul Üniversitesinin bölünme sürecinde kadrosunun bulunduğu İÜ-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’na geri dönmüş ve Yönetmelik gereğince Yönetim Kurulu üyeliği düşmüştür. Atölye çalışmalarına gönüllü olarak süpervizyon yapmaktadır.
İÜ ENUYGAR Sanat Atölyesinde 2011-2018 yılları arasında aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir:
Uluslararası Zihinsel Engelliler Farkındalık Eğitim Programı:
21 - 28 Mart 2011- “ - İnsan, Toplum ve Teknoloji Derneği (İTTD), İstanbul Üniversitesi, University of California, San Diego, ABD İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbulspor işbirliğiyle yürütülen “Cam Çalıştayı” , Türk ve Amerikalı, engelli ve engeli olmayan öğrencilerin ortak çalışmalarının yürütmüş ve ürettikleri eserleri sergilemişlerdir.
Uluslararası Romanya - Türkiye Projesi:
4-13 Nisan 2016-Türkiye'de ENUYGAR Sanat Atölyesi ve TBMYO EL Sanatları Bölüm Atölyelerinde Cam Seramik Programı öğrencileri ,
9-18 Mayıs 2016 tarihleri arasında Bükreş’te güzel sanatlar akademi öğrencileri ile projenin yapımı gerçekleştirdi. Seramik pano oluşturuldu ve Rektörlükte sergilendi.
24-25 Kasım 2016- 1. Engellilik Araştırmaları Kongresinin konuşmacı ve oturum başkanlarına Özlem Özer Tuğal’ın tasarımı olan İstanbul Üniversitesi kapısının seramik hediyeleri, atölye ekibi tarafından oluşturuldu.
Eli Belinde Projesi:
04-14 Nisan 2016 İstanbul Üniversitesi ve Ulusal Bükreş Sanat Akademisi ortaklığıyla yürütülen Uluslar arası Projeyi kapsamında İÜ ENUYGAR Merkezi Sanat Atölyesinde, Ulusal Bükreş üniversitesinden 5 sanatçı akademisyen, 5 öğrenci ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 5 akademisyen sanatçı ve İstanbul Üniversitesinde okuyan 5 öğrencinin katılımları ile 23 m2 seramik pano uygulaması gerçekleştirildi.
Kültürümüzü yansıtan desenlerin cam üzerine yansıması etkinliği:
26.05.2016 İstanbul Üniversitesinde çalışan işaret dili eğitimi almış Personel ve Halıcıoğlu İşitme engelliler okulu 20 öğrencisi katılımı ile İÜ ENUYGAR Merkezi ve Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğünün programı ile Cam üzeri desen boyama çalışmaları etkinliği gerçekleştirildi.
2016-2017 ve 2017-2018 eğitim öğretim yılında, Hasan Ali Yücel Fakültesi Toplumsal Hizmet Uygulama dersi öğrencileri ile İÜ’de eğitim alan engelli öğrencilerin ortak eğitim aldığı ve sanat yoluyla etkileşim ile farkındalık kazandıkları staj programları yürütüldü.
1. Disiplinler arası Seramik Sanat Çalıştayı Projesi:
18 Eylül 2017- İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri, Türkiye’deki ve yurt dışından farklı Güzel Sanatlar Fakültelerinden öğretim üyeleri, İÜ öğrencilerinin İstanbul Üniversitesi, ENUYGAR Sanat Atölyesinde yaptıkları etkileşimli çalışmalar sonucunda 8m x 2,5 m boyutlarında ‘’Engelsiz Sevgi’’ isimli bir seramik pano oluşturuldu. Bu pano İstanbul Üniversitesi, Kongre Kültür Merkezi, dış duvarına, 20 Aralık 2017 tarihinde kalıcı eser olarak monte edilmiştir.
Dünyanın İncilerine Üç Boyutlu Dokunuş Etkinliği:
06 Aralık 2017 tarihinde Çapa Tıp Fakültesi 3B Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarında (TETLAB) görme engelli ve görme engeli olmayan orta okul öğrencilere yönelik, Engelsiz Seramik Sanat Atölyesi gerçekleştirilmiştir.
2014 - 2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi ENUYGAR Engelsiz Sanat Atölyesinde, öğrencilerin katılımlarıyla eğitimler gönüllülük ilkesi içerisinde gerçekleştirmiştir . ENUYGAR sanat atölyesinde, seramik dersine katılan öğrencilerimizin daha sonra kendilerinin de ders verebilecekleri gibi açıklamalı ve birçok uygulama metodunu içeren ve metotlar geliştirmeğe yönelik kapsamlı haftalık ders programı hazırlanmış ve işlenmiştir.
20 Nisan 2018 TC. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen İstanbul Bianeline ENUYGAR öğrenci ekibi olarak katılmış, Bianel’ de sergilenmesi üzere ve kalıcı eser olarak daimi asılmak üzere bir pano çalışması gerçekleştirmiştir.
18 Ocak 2018 Braille Alfabesi kullanılarak Engelsiz Seramikler Üretilmeye ve sergilenmeye başlandı.
01 Ocak 2018 İÜ. Orman Endüstri Mühendisliği, Tasarım Bölümü öğrencileri ile yapılan araştırma ve uygulama projesi telif hakkı almıştır.
01-17 Nisan 2018 Kariyer Geliştirme ve Uygulama Araştırma Merkezi Tanıtım Günlerinde ENUYGAR Engelsiz Seramik stantı kuruldu.
12 Haziran 2018 Tarihinde İstanbul Tıp Fakültesi, Onkoloji Enstitüsü Merkezine ENUYGAR Sanat Atölyesi Öğrencileri ile hazırlanarak Seramik Pano armağan edilmiştir.
01/12 Ağustos 2018 Tarihleri arasında ENUYGAR Sanat Atölyesi Ekibi olarak Tercih ve Tanıtım günlerinde Cam, Ebru, Kumaş Baskı ve Taş Boyama Çalıştayları düzenlemiştir.
12 Ağustos/ 20 Kasım 2018 Tarihleri arasında, İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştay sonucunda ortaya çıkan çalışmalara kalıcı eser olarak İletişim Fakültesinde montelenmiştir.
Dünden Bugüne Engellilik Araştırmaları Konferansı:
15/16 Kasım 2018: Konferans Düzenleme Kurulu üyesidir.
Ayrıca Konferansta ENUYGAR Sanat Atölyesi öğrenci ekibi ile'' Sonbaharın Renkleriyle hisset'' isimli, Engelsiz Cam Atölyesi Gerçekleştirmiştir.
15/16 Kasım 2018 tarihlerinde Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği, Dünden Bugüne Engellilik Tarihi Konferansının oturum başkanı ve konuşmacıları için Özlem Özer Tuğal’ın tasarımı olan seramik lale pano şeklinde hediyeler atölyede ekibi tarafından yapılmıştır.