3 Aralık Dünya Engelliler Günü Etkinliği

3 Aralık 2015 Dünya Engelliler Günü

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, 3 Aralık’ta öğrenci, akademisyen ve çalışanlarımızı  İletişim Fakültesi Cep Salonunda buluşmaya davet ediyoruz.

“3 Aralık” günü, 1992 yılından beri “Uluslar arası Dünya Engelliler Günü” olarak engelli bireylerle ilgili konularda toplumsal bilincin arttırılması ve desteklerin seferber edilmesi amacıyla anılıyor.

Engellilik kişisel bir trajedi değildir. Bireyin başına gelen “talihsiz” bir durum veya bireyin kendisinden kaynaklanan bir “eksiklik” veya “hastalık”  da değildir. Daha çok engelleyen çevreye veya engel yaratan toplumsal yaklaşımlara bağlı bir yaşam deneyimidir. Engelli bireyler hizmetler, binalar ve toplu taşıma araçları kendileri için “erişilebilir” olmadığı için ayrımcılıkla karşılaşıyorlar.

“Erişilebilirlik ülkelerin, şehirlerin, mekânların, binaların; toplumsal bünyelerin, toplumsal konumların, çalışma hayatının, sosyal faaliyetlerin; yani kısaca hayatın doğal akışında temel kabul edilecek bütün alan, çerçeve, yer ve süreçlerin ve bütün mutluluk tablolarının bütün insanlara açık bulunması olarak anlaşılmalıdır”. Bu kapsamlı tanım 2011 yılında aramızdan ayrılan Yüksek Mimar Şükrü Sürmen’e ait.

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezinin Danışma Kurulu Üyesi olan Şükrü Sürmen, ülkemizde erişilebilirlik konusunun duayeniydi. Bu yıl 3 Aralık’ı Y. Mimar Şükrü Sürmen’in aziz anısına adarken, mimari ve sosyal konularda ürettiği çizim, makale, kılavuz ve kitapları bir araya getirerek, web sitemizde oluşturduğumuz “dijital kitaplık” ile kullanıcılarla paylaşmaktan onur duyuyoruz.

Günümüzde “erişilebilirlik” adına engelli bireyleri özel ve ayrı tutan eğilimler yerine, herhangi bir adaptasyona gerek duymadan herkesin, her durumda kullanabildiği tasarım sistemleri ön plana çıktı. Fiziksel mekanların ve farklı ürünlerin, her yaşta, her yetkinlik düzeyinde kişi tarafından kullanılabilmesini sağlamayı amaçlayan bu tasarım ve düşünce yaklaşımı: “evrensel tasarım” veya “kapsayıcı tasarım” adını alıyor.

“Evrensel tasarım” kavramı, engelli ayrımcılığını ortadan kaldıran ve engellilikle ilgili bakış açısını yeniden şekillendiren bir kavram. Rahat, güvenli, estetik, yaşamı kolaylaştıran ve herkes için eşit ve adil kullanım sağlayan ürünlerin üretilmesi yaklaşımını benimsiyor.  Bu kavramı tanıtmak için İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Göksenin İnalhan 3 Aralık’ta kısa bir Atölye Çalışması gerçekleştirecek. Aynı zamanda Y. Mimar Şükrü Sürmen’in öğrencisi olan Doç. Dr. Göksenin İnalhan, bizlerle Şükrü Hoca ile ilgili anılarını da paylaşacak.

Tüm idari ve akademik personel ile öğrencilerimiz davetlidir.

Tarih:3 Aralık 2015/Perşembe

Saat 13.00-16.30