3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında gerçekleştirilen “800 Kilometre Engelli” filmi gösterimi yapıldı.

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından , (İÜ) İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda gerçekleştirilen film etkinliğine  İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, , ENUYGAR Müdürü Prof.Dr. Resa Aydın, İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi ve Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Neşe Kars,   akademik danışmanlar, idari personel, öğrenciler  ile filmin yönetmeni Murat Erün ve oyuncusu Aydın Erkuş katıldı.

Sayın  Prof.Dr. Resa Aydın, günün anlamına değinerek Merkezin  3 Aralık Dünya Engelliler Günü bildirisinden bahsettiği konuşmasından sonra film gösterimi başladı.

2012 Yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Belgesel Özel Ödülü kazanan film “ Götürülen Değil, Giden Olmak Üzerine”  engelli olmayan bireylerin fark etmedikleri ama engelli kişilerin sürekli karşılaştıkları sorunları vurgulamaktadır.

Film sonrasında  izleyenlerin de katıldığı söyleşi Prof.Dr. Neşe Kars’ın  moderatörlüğünde yapıldı.  Katılımcıların Sayın Murat Erün’e ; filmin bütçesi, sesli betimleme yapılmamasının nedeni, yolculuğun ülkenin batısında yapılmasının nedeni, başka projeler hakkında bilgiler soruldu. Sayın Erün “ Filmin bütçesinin 20.ooo TL olduğunu, çalışan ekibin gönüllü olarak yer aldığını, sesli betimlemenin denendiğini belgesel için yapılamadığını, asıl hedef kitlenin yönetici, karar alıcı kişilerin, mimarlık- mühendislik öğrencilerinin, tasarımcıların olduğunu yapılacak yeni şeylerde nelere öncelik vereceklerini gösterme  amaçlandığını, batıyı seçmenin sebebiyse doğu da yaşayan insanların yoksunlarının olması nedeniyle engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları vurgulayamayacağını belirtti,  yeni projeler uygun koşullar sağlandığında yapılacağını “söyledi.

Merkez Müdürü Sayın Aydın filmin çok “Sıcak” ve “Samimi” olduğunu önemli mesajlar verdiğini söylerken nasıl bu etkiyi oluşturduklarını sordu. Sayın Erün senaryo yazılmadan, kurgu yapılmadan doğal ve gerçek haliyle yolculuğu çektiklerini,  seyahat boyunca çeşitli engel gruplarının, halkın tepkisinin, yaşlı köy insanlarının  diyaloglarının bu sıcaklığı daha da arttırdığını belirterek bedensel engelli oyuncu Hüseyin Eroğlu’ya  Behramkale’ye giderken yaşlı bir yörük kadının ördüğü çorapları  satması önemli bir noktaydı dedi.

Filmin sonunda Merkez Müdür Yardımcısı Prof.Dr. Neşe Kars Sayın Erün’e plaket ve teşekkür belgesi, Müdür Prof.Dr. Resa Aydın ise Sayın Aydın Erkuş’a teşekkür hediyesini takdim etti ve  katılımcılarla toplu fotoğraf çekildi.

4 Aralık 2014 Perşembe günü Avcılar Lojistik Yüksek Okulu Oditoryumunda tekrar gösterilen filme Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Yard. Doç.Dr. H.Banu Ataman, Öğrenci koordinatörü Uzman Songül Altınsaçlı ve Yardımcısı Serdar Kulak , akademik danışmanlar, öğrenciler ve idari personel katıldı. Filmin ilgiyle izleyen katılımcılar yönetmenle söyleşi gerçekleştirdiler.

08/12/2014